Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár logo
A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokér iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Minőségirányítás

A nyilvános könyvtár alapfeladatai között szerepel, hogy „szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezi”. Számunkra korábban is fontos volt a minőségi szemlélet, azonban hiányzott a kellő tudatosság és rendszerezettség. A minőségfejlesztéssel kapcsolatos tényleges munka 2018-ban kezdődött, amikor célul tűztük ki a Minősített Könyvtár cím elérését, tudván, hogy a minőségirányítási rendszer bevezetése hatékony segítséget nyújt a fejlesztésben, a célok megvalósításában. Még ebben az évben megalakult a Minőségirányítási Tanács (MIT), majd a Folyamatszabályozási és az Elégedettségmérési munkacsoport. Terveink között szerepel a Marketingkommunikációs és a Helyismereti Munkacsoport létrehozása, ez utóbbi nem kifejezetten minőségirányítási munkánkat segíti, hanem stratégiai céljaink megvalósulását viszi előbbre.

Közösen kezdtük el megfogalmazni küldetésnyilatkozatunkat, jövőképünket, szervezeti értékrendünket, minőségpolitikai nyilatkozatunkat. Kialakítottuk a folyamatszabályozás rendszerét, elégedettségméréseket végeztünk. Sor került a szervezeti kultúra és dolgozói elégedettség mérésére, összeállítottuk partnerlistánkat, tudástérképünket. Elemeztük könyvtárunk teljesítményét benchmarking és teljesítménymutatók segítésével. Meghatároztuk a szükséges változásokat, amelyeket megtervezve, ütemezve végrehajtottunk.
Az önértékelési eredmények és a Stratégiai tervünk alapján megfogalmaztuk a fő fejlesztési irányokat. Legfőbb célunk a XXI. század elvárásainak megfelelve, folyamatosan megújuló intézményként működni, kiemelve az alábbi területeket:

• Zöld könyvtár megvalósítása
• Megújuló, innovatív könyvtár
• Turizmus a könyvtárban
• Helyismeret, lokálpatriotizmus

2022-ben, Somogy vármegyében elsőként nyertük el a Minősített Könyvtár címet. Intézményünket első alkalommal érte e megtiszteltetés. Büszkék vagyunk a címre, de tudjuk, hogy ez feladattal is jár, hiszen nap mint nap meg kell felelnünk az elismerésnek. A minőség jegyében kell tovább fejlődnünk, megtartva az eddigi eredményeinket. Reményeink szerint elérjük, hogy ne csak a Balaton partján, hanem könyvtárunk polcai, a könyvek sorai között is, értéket teremtve élményt szerezzenek olvasóink, így nyer értelmet szlogenünk: „Élmény a sorok között”.

 

 

Nyilvános dokumentumok

Küldetésnyilatkozat
Jövőkép
Minőségpolitikai nyilatkozat
Szervezeti értékrend
Stratégiai terv 2022–2026
Kommunikációs terv
BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház szakmai beszámolója a Minősített Könyvtár cím pályázatához
Folyamatszabályozás rendszere
Benchmarking elemzés
Használói és partneri elégedettség- és igényfelmérések összegzése 2018–2022
Teljesítménymutatók 2015–2021
Minőségirányítási Tanács ügyrendje

Belső dokumentumok

Konfliktuskezelés
Projektleírások
Stratégiai terv 2022-2026 – Cselekvési terv
Esélyegyenlőségi terv
Emberierőforrás-stratégia
Tudáshasznosulás rendje