Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár logo
A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokér iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Víztorony

A Siófok jelképévé vált, több mint 40 méter magas, 1912-ben épült Víztoronyba panorámalifttel juthatunk fel. A kétszintes egykori tartályban két kiállítás, közvetlenül alatta pedig egy teljesen körbejárható kilátó várja a látogatókat.

Az 1912-ben épített Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. A központban álló, Gergely Jenő és Gut Árpád tervezte épület a régi leírások szerint 45 méteres, a mostani mérések alapján 41,3 méter magas. A toronyra kezdetben valóban a vízellátáshoz volt szükség, ma azonban csak kilátótoronyként és kiállítótérként használják.

A II. világháború idején a németek tüzérségi megfigyelőhelye volt, egészen addig, amíg egy páncéltörő ágyú lövedéke meg nem rongálta. A vízellátásban betöltött szerepe egészen az 1970-es évekig tartott, ezt követően közel két évtizedig üresen állt. 1998-ban belülről felújították az épületet, de a külsejét nem renoválták. 3 évvel később a torony második emeletén panoráma terasz és kiállítóterem nyílt, de még ennek az évnek a végén bezárták a tornyot. 2002-ben már meglehetősen rossz állapotban volt az épület, ennek ellenére csak 2010-ben kezdték el a teljes felújítást, a rákövetkező év végén pedig át is adták. 2022-ig kávézó üzemelt itt, majd egy újabb felújítás után 2023 nyarán a belső térben két kiállítást nyitottak meg.

A belépődíj befizetése után a két panorámalift egyikét használva jutunk fel a Víztorony felsőbb részeire, a néhai tartályhoz. A látogatható terület három szintre osztható. Az első szinten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. Ide néhány lépcsőn juthatunk le a lift szintjéről. Az egész évben nyitva tartó toronyból kitekintve átpillanthatunk a Balaton túlpartjára, a Tihanyi-félszigetre, a Somogyi-dombságra vagy éppen a Hegyhát dombjaira.

A középső szinten a siófoki születésű Varga Imre szobrászművész életútjával és munkásságával ismerkedhetünk, ide érkezik a lift. A tárlat a művész születésének 100. évfordulójához kapcsolódóan nyílt meg. A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett Múltidéző helytörténeti kiállítás tekinthető meg, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

Nyitvatartás

Március 1-től
Hétfő–vasárnap: 10:00–13:30
                               14:00–16:00


Jegyárak

Jegyarak

Kedvezményes (50%) belépőre jogosultak:

 • 6-26 éves kor között,
 • 62-70 éves kor között, illetve öregségi nyugdíjban részesülők,
 • amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §. (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül,
 • Siófoki lakosoknak, akik állandó lakcímmel rendelkeznek (lakcímkártya bemutatásával),
 • családi belépő esetén, amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok Ptk. szerinti közeli hozzátartozói (legfeljebb 2 fő), kivéve a fogyatékos személy kísérője.

Díjtalan belépésre jogosultak:

 • a 6. életévét be nem töltött kiskorú,
 • a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 4. §. a) pontja szerinti fogyatékos személy (az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja), és 1 fő fogyatékos személyt kísérő,
 • 70 éves kor felett,
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők,
 • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumok Egyesülete, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete, Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete),
 • köznevelésben dolgozó pedagógus, szakképzésben dolgozó oktató (kizárólag az időpontban érvényes igazolással),
 • min. 20 fős csoport esetében a kísérő idegenvezető,
 • siófoki általános iskolás és középiskolás csoportok,
 • minden látogató a meghatározott nemzeti ünnepeken, amennyiben az intézmény nyitva tart.

CSOPORTOS BELÉPŐK (10 fő fölött):

A Víztorony kiállításaira és kilátóteraszára:

 • Teljes árú: 1.600 Ft/fő
 • Kedvezményes (50%): 800 Ft/fő

Kombinált belépő a Víztoronyba és a Kálmán Imre Emlékházba:

 • Teljes árú: 2.000 Ft/fő
 • Kedvezményes (50%): 1.000 Ft/fő

Elérhetőség:

Cím: 8600 Siófok, Fő tér

Tel.: +36 20 495 3559; +36 20 495 3501

E-mail: viztorony@konyvtar-siofok.hu

Facebook: facebook.com/viztorony.siofok

Instagram: @viztorony_siofok