Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár logo
A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokér iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Gyakran ismételt kérdések

Hol kaphatok információt a könyvtárral kapcsolatban?

Személyesen: 8600 Siófok, Fő tér 2/A. címen a könyvtár első emeletén, a felnőttrészleg adminisztrációs pultjánál.

Telefonon: +36-84/506-598

E-mailben: help@konyvtar-siofok.hu

Beiratkozás

Szeretném megszüntetni a könyvtári tagságomat. Mi a dolgom?

A könyvtári tagság, ha a könyvtárhasználó a tagsági díját nem fizeti meg, 5 év múltán megszűnik. Egyéb esetben a könyvtári tagságot véglegesen csak írásos formában lehet megszüntetni. A könyvtári tagság megszűnik a természetes személy halálával, kilépéssel, kizárással.

Lejárt az olvasójegyem. Hogyan hosszabbíthatom meg?

Az olvasójegy meghosszabbításához személyes jelenlét és a beiratkozáshoz használt dokumentumok szükségesek. A hosszabbítás díja megegyezik a beiratkozás díjával.

Mennyibe kerül a beiratkozás?

Az 1 éves könyvtári tagság díja 1 600 Ft, mellyel 10 könyv, 5 folyóirat, 5 hangoskönyv és 5 zenei CD kölcsönözhető, vagy 3 200 Ft, mellyel 20 könyv, 10 folyóirat, 10 hangoskönyv és 15 zenei CD kölcsönözhető. A beiratkozás részletes szabályai, a tagsági díjak és kedvezményekre jogosultak köre a Beiratkozás menüpontban található.

Hogyan tudok beiratkozni?

Beiratkozni csak személyes jelenléttel lehetséges. A könyvtárhasználónak a személyes adatokat hitelt érdemlő dokumentumok (személyi igazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány, útlevél) bemutatásával kell igazolnia.

16 éven aluliak a gyermekrészlegre iratkozhatnak be. A gyermek csak nagykorú, 18 életévét betöltött, a beiratkozó 16 éven alulival rokoni kapcsolatban álló személyes megjelenésével és a jótálló személyi okmányaival tud beiratkozni. A gyermekrészlegre való beiratkozás szabályairól a részleg honlapján tájékozódhatnak.

A könyvtári tagság a beiratkozás napjától számítva 1 évig érvényes.

A beiratkozás további szabályairól és részleteiről a Könyvtárhasználati szabályzatban, illetve a Beiratkozás menüpontban olvashatnak.

Kölcsönzés

Könyvcsomag összeállítását szeretném kérni. Mit kell tennem?

Tematikusan összeválogatott vagy konkrét kötetekből álló könyvcsomag összekészítése kérhető személyesen a könyvtárban, telefonon vagy e-mailben. Könyveket online katalógusunkból válogathat, vagy kollégánk segítségét kérheti elérhetőségünk valamelyikén. Amennyiben könvcsomagja elkészült, kollégánk értesíti Önt.

Új könyveket keresek, amelyek frissen érkeztek a könyvtárba. Hol találom őket?

Legutóbb érkezett szépirodalmi köteteinket és szakkönyveinket a könyvtár felnőttrészlegén a kölcsönzőpult melletti kínáló polcokon, illetve a gyermekrészlegen külön kiemelve böngészhetik. Új könyveinkből összeállított válogatást a Mit olvassak? menüpontban is találnak.

Egy bizonyos témában keresek könyveket. Kitől tudok segítséget kérni?

A könyvtár nyitvatartási ideje alatt az érdeklődők számára könyvtárosaink személyesen a tájékoztató pultnál, telefonon (+36-84/506-598/2-es mellék) és e-mailben (tajekoztatas@konyvtar-siofok.hu) is segítséget nyújtanak, és tájékoztatást biztosítanak a keresett tárgykör szak- és szépirodalmáról.

Konkrét könyv(ek)et keresek. Kitől tudok segítséget kérni a megtalálásához?

A könyvtár nyitvatartási ideje alatt az érdeklődők számára könyvtárosaink személyesen a tájékoztató pultnál, telefonon (+36-84/506-598/2-es mellék) és e-mailben (tajekoztatas@konyvtar-siofok.hu) is segítséget nyújtanak, és tájékoztatást biztosítanak a keresett dokumentum lelőhelyéről.

A könyv, amit keresek, ki van kölcsönözve. Hogyan kaphatok értesítést, ha újra kölcsönözhető?

Amennyiben a keresett dokumentum megtalálható a könyvtár állományában, de az kölcsönzés, köttetés vagy egyéb ok miatt nem elérhető, kérhető annak előjegyzése. A könyv beérkezéséről e-mailben, telefonon értesítjük az olvasót.

Az előjegyzett dokumentumot 6 nyitvatartási napon át tartjuk fenn az előjegyzőnek. Amennyiben ez idő alatt nem jelentkezik a könyvért, az visszakerül kölcsönzésbe. A könyv előjegyzési díját minden esetben ki kell fizetni.

Előjegyzett könyvre nem lehet hosszabbítást kérni.

A könyvelőjegyzés díja: 120 Ft/könyv

Elfelejtettem visszahozni a könyvet határidőre. Mi a teendő ilyenkor?

Amennyiben a kikölcsönzött dokumentumok nem kerülnek visszavételre a kölcsönzés határidejéig, és hosszabbítás nem történt vagy nem lehetséges, késedelmi díjat számolunk fel.

Az értesítési és késedelmi díjat mindenkinek meg kell fizetni, függetlenül a mentességtől és a kedvezménytől.

Késedelmi díj: 40 Ft/hét könyvenként – 1 hét türelmi idő után, a kölcsönzési határidő lejártától számítva

Postaköltség: 150 Ft/alkalom (az e-mailben történő értesítés térítésmentes)

Tértivevényes levél esetén (5. felszólítás): 900 Ft

A késedelmi díjat az általunk használt kölcsönzőprogram automatikusan generálja, azt a könyvtárosnak nincs lehetősége módosítani. A felszólítás kiküldését követően az összeg akár másnap is növekedhet, attól függően, hogy a kölcsönzés mikor történt.

A késedelmi díj elkerüléséért vagy növekedésének megszüntetéséért kérjük, hogy a lehető leghamarabb hozza vissza a kikölcsönzött dokumentumokat. A kölcsönzött könyveket, folyóiratokat a könyvtár nyitvatartási idején kívül is visszahozhatják: a könyvbedobó ládába helyezve a következő munkanapon visszavételre kerülnek. A könyvbedobó láda használatának szabályairól a Könyvbedobó láda menüpontban olvashatnak bővebben.

Szeretném meghosszabbítani a nálam lévő könyvek kölcsönzési idejét. Mit kell tennem?

A kikölcsönzött dokumentumok hosszabbítása személyesen, telefonon, e-mailben és online lehetséges a könyvtár honlapjáról elérhető Corvina-rendszer felületén vagy a Qulto eCard applikációban.

A kölcsönzött dokumentumok kölcsönzési idejének meghosszabbításáról a Könyvtárhasználati szabályzatban és a Kölcsönzés menüpontban olvashatnak bővebben.

Hogyan tudok hangoskönyvet és zenei CD-t kölcsönözni?

Hangoskönyvek és zenei CD-k médiatárunkból kölcsönözhetőek. A médiatárban válassza ki a kölcsönözni kívánt CD dobozát, és mutassa meg könyvtáros kollégánknak, aki kiadja Önnek az adott lemezt. A hangoskönyvek és zenei CD-k kölcsönzési ideje 4 hét, mely egyszer meghosszabbítható.

Hogyan tudok folyóiratot kölcsönözni?

A folyóiratok legfrissebb példányai helyben olvashatóak, ez a szolgáltatás térítésmentes. Korábbi lapszámok, összegyűjtött évfolyamok a könyvtáros munkatárstól kérhetőek, kölcsönzési idejük 4 hét, mely egyszer meghosszabbítható. Napilapok nem kölcsönözhetők.

Hogyan tudok könyvet kölcsönözni?

A könyvek kölcsönzéséhez érvényes könyvtári tagság szükséges. A könyvek kölcsönzési határideje 4 hét, a határidő kétszer hosszabbítható, kivéve, ha a könyvre előjegyzést kért egy másik olvasó. További részletek a Könyvtárhasználati szabályzatban és a Kölcsönzés menüpontban találhatóak.

Programok, rendezvények

Hol tudok érdeklődni a rendezvények részleteiről?

Következő rendezvényeinkről személyesen, telefonon, e-mailben és Facebook üzenetben is érdeklődhenek megfelelő elérhetőségeinken.

Hol találom a könyvtár következő programjait, aktuális kiállításokat?

A könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház következő programjait a honlapon az Események fül alatt a Programnaptár, Állandó programok és Kiállítások menüpontban találják, de Facebook-oldalunk Események menüpontjában is követhetik rendezvényeinket. Ez utóbbi felületen okostelefonok naptárához és saját Google-naptárukhoz is hozzáadhatják az eseményeket, amennyiben értesítést szeretnének kapni az adott program közeledtéről.