Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár logo
A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokér iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kölcsönzés

Könyvkölcsönzés:

Könyvtárunk általános gyűjtőkörrel rendelkező közművelődési könyvtár, mely feladatának tekinti minden olvasói réteg érdeklődésére számot tartó szak- és szépirodalmi művek beszerzését és hozzáférésének biztosítását.

A könyvek kölcsönzéséhez érvényes könyvtári tagság szükséges. A könyvek kölcsönzési határideje 4 hét, a határidő kétszer hosszabbítható, kivéve, ha a könyvre előjegyzést kért egy másik olvasó.

A kézikönyvtári állomány bizonyos része rövid határidőre – a könyvtár zárva tartási idejére – kölcsönözhető.

A helytörténeti gyűjteményt kölcsönzési időben minden beiratkozott olvasó helyben használhatja. Bizonyos dokumentumok meghatározott időre a tájékoztató engedélyével kölcsönözhetőek.

A kikölcsönzött dokumentumok hosszabbítása személyesen, telefonon, e-mailben és online lehetséges a könyvtár honlapjáról elérhető Corvina-rendszer felületén vagy a Qulto eCard applikációban.

Az értesítési és késedelmi díjat mindenkinek meg kell fizetni, függetlenül a mentességtől és a kedvezménytől.

Késedelmi díj: 40 Ft/hét könyvenként – 1 hét türelmi idő után, a kölcsönzési határidő lejártától számítva

Postaköltség: 150 Ft/alkalom (az e-mailben történő értesítés térítésmentes)

Tértivevényes levél esetén (5. felszólítás): 900 Ft

A késedelmi díjat az általunk használt kölcsönzőprogram automatikusan generálja, azt a könyvtárosnak nincs lehetősége módosítani. A felszólítás kiküldését követően az összeg akár másnap is növekedhet, attól függően, hogy a kölcsönzés mikor történt.

A kölcsönzött könyveket, folyóiratokat a könyvtár nyitvatartási idején kívül is visszahozhatják: a könyvbedobó ládába helyezve a következő munkanapon visszavételre kerülnek. A könyvbedobó láda használatának szabályairól itt olvashatnak bővebben.

Folyóiratok kölcsönzése

A folyóiratok legfrissebb példányai helyben olvashatóak, ez a szolgáltatás térítésmentes. Korábbi lapszámokat, összegyűjtött évfolyamok a könyvtáros munkatárstól kérhetőek, kölcsönzési idejük 4 hét, mely egyszer meghosszabbítható.

Napilapok nem kölcsönözhetők.

Zenei CD-k kölcsönzése

Kölcsönzési idő 4 hét, mely egyszer meghosszabbítható.

Hangoskönyvek kölcsönzése

Kölcsönzési idő 4 hét, mely egyszer meghosszabbítható.

Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtárunk állományából hiányzó könyveket könyvtárközi kölcsönzés útján kérjük meg egy másik könyvtártól. Amennyiben könyvtárunk állományában az Ön által keresett dokumentum nem található meg, beiratkozott olvasóként lehetősége van ezt a szolgáltatást igénybe venni. A kért dokumentum kölcsönzési határidejét és a kölcsönzés módját (kölcsönzés, ill. helyben olvasás) a dokumentumot küldő könyvtár szabja meg.
Ha a könyv elvész vagy megrongálódik, annak térítési díja – amelyet a kölcsönadó intézmény állapít meg – az olvasót terheli.

Könyvtárközi kölcsönzés díja az érvényes postai díjszabás szerinti.

Kézikönyvtári és könyvtárköziben kölcsönzött könyvek késedelmi díja: 50 Ft/nap

Könyvtáraktól e-mail-en is elfogadunk kéréseket. E-mail cím: kvkkozi@konyvtar-siofok.hu.

Előjegyzés

Amennyiben a keresett dokumentum megtalálható a könyvtár állományában, de az kölcsönzés, köttetés vagy egyéb ok miatt nem elérhető, kérhető annak előjegyzése. A könyv beérkezéséről e-mailben, telefonon értesítjük az olvasót.

Az előjegyzett dokumentumot 6 nyitvatartási napon át tartjuk fenn az előjegyzőnek. Amennyiben ez idő alatt nem jelentkezik a könyvért, az visszakerül kölcsönzésbe. A könyv előjegyzési díját minden esetben ki kell fizetni.

Előjegyzett könyvre nem lehet hosszabbítást kérni.

A könyvelőjegyzés díja: 120 Ft/könyv