Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár logo
A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokér iratkozzon fel Hírlevelünkre!

A testem

A Testem

Cím: A testem

Szerző: Ratajkowski Emily
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2022
ISBN: 9789634755609

Tartalom:

Emily Ratajkowskit híres modellként és színésznőként, politikai aktivistaként, vállalkozóként és globális közösségi médiajelenségként tartottuk számon, aki huszonegy évesen egyszerre keltett elismerést és felháborodást világszerte, amikor provokatívan megmutatta testét, felvállalva a megalkuvás nélküli feminista szerepét.

Most íróként ismerhetjük meg.

Megtudhatjuk, hogyan változott a gondolkodása arról, miként válnak árucikké a nők a nyugati kultúrában.

A testem személyes felfedezőút. Végigvezet a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusán. Elemzi, hogyan bánnak a férfiak a nőkkel, és a nők hogyan fedik el racionális magyarázatokkal annak valódi okát, hogy miért fogadják el ezt a bánásmódot. Ratajkowski esszéi saját életének pillanatait örökítik meg, miközben feltárják, hogyan fetisizálja a nyugati kultúra a női szépséget, és miként veti meg a női szexualitást, amelynek egyébként a megszállottja. Első kézből olvashatunk tudósítást arról, milyen perverz folyamatok irányítják a divatipart és a filmvilágot, és milyen széles valójában a beleegyezés és a visszaélés között húzódó szürke zóna.

Árnyalt, szenvedélyes és kritikus – A testem egy bátorsággal és intelligenciával bőségesen megáldott nő írói bemutatkozása.

„A testem memoár, de egyben lassan kibontakozó, bonyolult vádirat is egy szakmáról és az azt mozgató emberekről. Ratajkowski nem annyira egyetlen személyt vagy szervezetet hibáztat, mint inkább személyes képet fest arról, milyen volt számára fiatalnak, naivnak, ambiciózusnak és okosnak lenni – és túl gyakran érezni azt, hogy pusztán testrészek gyűjteményévé fokozzák le. A testem sokkal árnyaltabb és mélyebb képet ad a szerző belső világáról, mint amire azok számíthatnak, akik csupán felszínes érdeklődéssel fordulnak felé.” – írta a kötetről a Vogue.

„Mélységesen őszinte és felkavaróan ismerős. A testem nem egy felületesen összerakott memoár, hanem átgondolt, önvizsgálatra törekvő tanulmány egy olyan nőről, akit sokakhoz hasonlóan tárgynak tekintettek, amióta csak az eszét tudja. Ajándék mindazoknak, akik órákon át tanulmányozták tükörképüket, vagy hagyták, hogy mások feltételezett ítéletei befolyásolják az önbecsülésüket. Féltékeny lányok, ez nektek szól!” – írta a kötetről az amerikai InStyle magazin.

Emily Ratajkowski szerepelt több tévésorozatban, videóklipben és mozifilmben, többek között David Fincher Holtodiglan című filmjében. Számtalan magazin címlapján megjelent, és a világ leghíresebb márkáinak divatbemutatóin lépett fel, a Marc Jacobstól a Miu Miuig. A New York magazinnak 2020-ban írt esszéjét (Buying Myself Back – Visszavásárolom magam) huszonnégy óra alatt több mint egymillióan olvasták, és az év legolvasottabb cikke lett a magazinban. A testem az első könyve.