Könyvtártörténet

A BRTK Könyvtár alapítása óta ötödik helyén működik. A költözéseket a növekvő területigény, a szolgáltatások bővülése, a könyvtárnak a község, majd a város és a régió életében betöltött növekvő szerepe indokolta.

A könyvtár jogelődjét a Siófoki Községi Könyvtárat 1947-ben alapították, s munkáját a Sió u. 2. számú házban kezdte meg, a későbbi Beszédes József Vízgazdálkodási Múzeum épületében. 1956-ban költözött a Fő u. 65. szám alá, majd 1967-ben a Kálmán I. sétány 4. számú házba került, a hajdani Koronaszálló, későbbi MAORT székház épületébe.

A negyedik költözés 1976-ban következett, amikor felavatták a Siófoki Városi Járási Művelődési Központ és Könyvtár új épületét, amelybe a könyvtár felnőtt részlege került.

A gyermekrészleg a régi épületben maradt, melyet az 1985-ös földrengés után újjáépítettek. 2004. májusában a gyermekkönyvtár a Kálmán Imre sétány 11. számú felújított épületbe költözött.

Az új épületet 2011. november 25-én nyitottuk meg a város szívében. A könyvtártervezőknek szembe kellett nézniük a rohamos technikai fejlődés okozta kihívásokkal. Olyan épületet kellett tervezniük, mely alkalmazkodni képesek a ma még nem tisztán kivehető jövőhöz.

 

Pusztai Fruzsina: Könyv, könyvtár, kultúra Siófokon a sajtó tükrében I.

 

Könyvtárunk korábbi épületei:

 

           

 

 

 

 

Események

Cimkefelhő