Könyvgyűjtemény

Kölcsönzői könyvállomány

Beiratkozott olvasóink a kölcsönzőterem szabadpolcairól közel 150.000 kötet szép- és szakirodalmi könyv közül válogathatnak. Kölcsönzés feltételei (link a szolgáltatások megfelelő pontjára)

Kézikönyvtár

Kézikönyvtári gyűjteményünk közel 5500 dokumentummal várja olvasóit. A kézikönyvtár használata mindenki számára ingyenes. Az állomány bizonyos része rövid határidőre – a könyvtár zárva tartási idejére – kölcsönözhető.

Sárközi gyűjtemény

Értékes gyűjteménnyel gazdagodott 2011-ben a Balatoni Regionális Történeti Kutatóközpont és Könyvtár. Sárközi Mátyás, a Londonban élő író, kritikus, műfordító, újságíró saját könyvtárának nagy részét a siófoki bibliotékára hagyta. Döntésének hátterében erős siófoki kötődése áll: gyermekkorának egy fontos időszaka ugyanis a Balatonhoz, s azon belül Kilitihez köti.
Édesanyja, Molnár Ferenc bohém drámaíró lánya, Sárközi Márta ugyanis Kilitin bújtatta a vészkorszak idején Sárközi Mátyást. Könyvtárunk az író aprólékosan és szakszerűen gyarapított köteteiből egy külön részleget hozott létre Sárközi Mátyás-gyűjtemény néven, amelynek nagy része feldolgozásra került és hozzáférhetővé vált intézményünkben. A gyűjtemény gerincét - a Magyarországon kevésbé fellelhető - az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idegennyelvű szakirodalma képezi.
A kötetek helyben olvashatók és a jövőben további gyarapodás várható.

 

Események

Cimkefelhő