Tündérfoki csodaházikók

Reményik Sándor: Tündérfok

(részlet)

Az életednek van egy titkos csúcsa, 
Mely rejtve őrzi boldogságod,
Egy sziklafok, ahonnan Te az élet 
Töretlen teljességét látod,
Hol imádkoznál hosszan, térdenállva, 

Mert onnan végtelen a panoráma.

 

A tegnapi estén csodavilágba kerültünk, itt a BRTK Könyvtárban. Török Júlia, óvodapedagógust láttuk vendégül, akivel kivételesen én beszélgettem. Egyrészt személyes kötődésünk okán (Kisfiam ovónénije), másrészt a témaválasztás is indokolta, hogy ez esetben a beszélgetőpartner szerepét én vegyem át... Mert hát ha már csodaházikók, akkor talán nem is kerülünk olyan messze a mesék varázslatos világától... Aki itt volt, -és aki majd eljön- láthatja/láthatja azokat a kis miniatűr világokat, búvóhelyeket, melyeket Julcsi álmodott meg. 

Na de mik is ezek a csodaházikók? És miért pont házikók? Julcsi arról mesélt, hogy sokáig gondolkodott, mi is lehetne az a forma, ami szimbolizálja a családot, összetartást és a szeretetet. Így született meg a házikók gondolata. Eleinte madárházakat készített, melyek fokzatosan átalakultak. A "bennük élő" manók, tündérek, angyalok igazi lakályos kis otthonra találtak, mely "lakásokat" Julcsi termésekkel, kagylókkal, szárított virágokkal díszített. A házikók "átalakulni" is képesek, az Alkotó fantáziája segítségével, és így készülhet például lószerszám-készítőnek tűzoltónak vagy akár a világ legjobb tanárnénijének. 

 

Julcsi mesélt nekünk az alkotás öröméről, a csodaházikók elkészítésének technikáiról, a felhasznált alapanyagokról. A házikókról és egyéb szépséges műalkozásokról azonban nemcsak beszélgettünk, hanem azokat meg is tekinthették a látogatók. Volt nagy ámulás-bámulás,és bizony sok hűhá-zást hallottam az este során :-) 

 

A jóhangulatú teltházas estét Julcsi meglepetés-ajándékával fejeztük be, mindenki kapott egy különleges könyvjelzőt, mely az Alkotó saját keze munkáját dícséri.

 

Végül közös borkóstolás és finom házi sütik és sós rágcsálnivalók várták a hozzánk látogatókat. Még volt idő egy kis fényképezkedésre, és kulisszatitkok megbeszélésére is :-)

 

Külön öröm volt számunkra, hogy az estet megtisztelte jelenlétével Siófok város Alpolgármester Asszonya, Potocskáné Kőrösi Anita. 

 

A házikók, és még néhány alkotás továbbra is megtekinthető a BRTK Könyvtár Folyóiratolvasójában, február végéig. 

 

Köszönöm szépen Julcsinak ezt a szép beszélgetést!

 

Kostyál-Mórocz Gyöngyi


Hozzászólások:

Szólj hozzá:

 vissza a bloghoz

Blog archívum

Események

Cimkefelhő