Készítsük el együtt siófok családi fényképalbumát! -Felhívás-

Múltidéző „siófoki családi” fényképalbum

 

A siófoki lakosok családi történeteit, hétköznapi eseményeit megörökítő 19-20. századi fényképekből szeretné összeállítani a város múltidéző „siófoki családi” fényképalbumát a siófoki BRTK Könyvtár.

 

A fényképalbumhoz a könyvtár az idei évben 70. évfordulója alkalmából kollektív „emlékgyűjtésre” hívja a lakosságot, amely során a város történetét, egykori hétköznapjait megörökítő fotókat szeretné összegyűjteni.

- Közeleg a könyvtár 70 éves évfordulója, és ebből az alkalomból úgy gondoltuk, hogy egy igazi meglepetés lenne mindenkinek, ha egy egyedi, múltidéző siófoki fényképalbumot állítanánk össze, amely az egykori siófoki mindennapokat örökíti meg. Intézményünk 70. évfordulója egy elhúzódó évforduló. 1946-ban a háború után a fürdőegyletek, kaszinók könyvtárából a könyveket összegyűjtötték, és ebből alapították meg a községi könyvtárat, ugyanakkor a hivatalos alapító okiratot 1947-es dátummal jegyezték. 2016-ban és 2017-ben egyaránt ünneplünk, a fotóalbumhoz kapcsolódó felhívásunk átfogja mindkét évet. – mesél a felhívás létrehozásáról Krasznainé Szabó Katalin könyvtáros.

 

Az album megszületésének ötletét a könyvtár helytörténeti gyűjteménye ihlette, amelyhez az elmúlt évek felhívásaira számos értékes, egyedi fénykép érkezett már a könyvtárhoz. Az archivált anyag gyarapításához várják az idei évben Siófok történetét is magába foglaló, az egykori hétköznapokat és ünnepnapokat megörökítő családi fotókat. Az összegyűlt siófoki életképeket a könyvtár archiválja, és a kiválogatott fotókból egy múltidéző, közös siófoki családi fényképalbumot hozna létre.

 

A fotóalbum az 1880-as évektől az 1980-as évekig, 100 év képeit mutatná be a siófoki családok, a városban élt generációk mindennapjain keresztül. Siófok múltjának megismeréséhez a hétköznapi szereplők életét is érdemes felkutatni, az itt élt generációk – hajósok, iparosok, vendéglősök, kereskedők – akár az itt nyaraló polgárok, a várost kedvelő írók, művészek egykori jelenléte ma már a település történetének része.

- Rengeteg képanyag érkezett hozzánk az elmúlt három évben felhívásainkra, időszaki kiállításainkra balatoni és siófoki emlékekről, amelyekből a könyvtár bejáratánál egy állandó kiállítást készítettünk. Véleményem szerint ezeket a képeket és a településtörténetet nemcsak egy-egy kiállításon érdemes bemutatni, hanem egy könyvbe foglalva is, így az utókor számára, kézzel fogható formában megőrizhetővé téve értékes dolgot hozhatnánk létre. Az albumban a fotók mellett ráadásul rövid történetek, érdekességek, anekdoták is megjelennének, hogy még színesebbé váljon a múltidézés. – mondja Krasznainé Szabó Katalin.

 

Jelenleg az anyaggyűjtés zajlik, a város lakosai Krasznainé Szabó Katalinnál az év végéig folyamatosan leadhatják régi fényképeiket személyesen a könyvtárban, vagy elküldhetik e-mailben a kati@konyvtar-siofok.hu címre. Az albumhoz az intézmény saját forrása mellett támogatókat is keres, valamint figyeli az NKA könyvkiadással kapcsolatos pályázatait, hogy nagyobb példányszámban, a lakosság számára is hozzáférhető albumot hozhassanak létre.

 

Milei Barbara


vissza a Hírekhez

Események

Fenntartó

Cimkefelhő